Reis naar Kiskunhalas – Protestantse Gemeente Valkenswaard

Reis naar Kiskunhalas

Székely Tibor
Székely Tibor

Székely Tibor is gestorven. Op 21 september overleed hij, midden in de nacht in het ziekenhuis. Hij is 83 jaar geworden. Samen met de predikant Nagy István bezocht hij in november 1990 Valkenswaard om kennis te maken met de Reformatorische gemeente. Er waren juist gemeenteraadsverkiezingen in Hongarije geweest, de eerste na de omwenteling en zij zouden een congres in Nederland bijwonen. De bus reed langs Valkenswaard, had trouwens ook een aantal jerrycans met diesel bij zich zodat ze voor de terugreis niet in Nederland hoefden te tanken.
Tibor was op dat moment voorzitter van de kerkenraad en heeft veel betekend voor de Református gemeente in Kiskunhalas. Verschillende malen is hij in Valkenswaard geweest, soms met zijn vrouw Magdi, die in 2008 overleed. Ook hun beide dochters zijn hier enkele malen geweest, o.a. bij de heropening van de kerk na de verbouwing in 1991.
In hun huis waren de Nederlandse gasten altijd van harte welkom, evenals op hun tanya (boerderijtje) aan de grote ronde tafel in de tuin.
Zaterdag 5 oktober was de bijzetting in het familiegraf, na de plechtigheid in de kerk die door veel (oud-)gemeenteleden en ons werd bijgewoond.

Die week hadden we ook gelegenheid om de jaarlijkse bijdrage voor het Boekenfonds te overhandigen. Gemiddeld 50 leerlingen ontvangen ieder schoolseizoen vanuit dit fonds een bijdrage in de kosten van leermiddelen, voeding, e.d. Eigenlijk niet meer voor boeken, want die worden voor alle leerlingen aangeschaft die ze dan in bruikleen krijgen. Maar de naam Boekenfonds is bij ons ingeburgerd.

Het kerkgebouw wordt helemaal gerenoveerd van buiten. In hoogwerkers zijn de werklieden bezig de hogere versleten plekken in het stucwerk te repareren en daarna te schilderen in helderwitte kleur.
Ook het orgel, uit ca. 1857, ondergaat een rigoureuze opknapbeurt. In delen wordt het naar de orgelbouwer getransporteerd. De pijpen en onderdelen die klaar zijn liggen in kisten op de galerij om weer gemonteerd te worden. Men verwacht in mei 2020 de klus geklaard te hebben.

Tijdens dit bezoek viel het ons op dat oktober kennelijk de maand is om een huis op te knappen want bij drie families waar wij afgesproken hadden moest geïmproviseerd worden om ons een hartelijk onthaal te bieden. Maar dat is hun wel toevertrouwd.

Wiegerda en Henk Tiemens
Najaar 2019

« Terug