Muziek in de eredienst

Lied van de maand

Sinds 2014 is in onze gemeente het nieuwe Liedboek in gebruik. Hierin staat een heel aantal liederen die voor de gemeente nieuw zijn. Vanaf de invoering oefenen we elke maand een onbekend lied onder leiding van de cantor en de organist.

Koor en voorzangers

Met enige regelmaat wordt er een projectkoor gevormd voor bijzondere gelegenheden. Dit koor wordt gevormd door mensen uit Valkenswaard en omgeving. Voor een deel gemeenteleden en voor een deel van daarbuiten. Ook is er een groepje gemeenteleden dat bij toerbeurt fungeert als voorzanger.

Instrumenten in de kerk

In de kerk staan een orgel, een vleugel en een piano. Het orgel in de Ontmoetingskerk werd in 1965 gebouwd voor de Petrakerk in Leiden. Toen deze kerk gesloten werd, kwam het naar Valkenswaard. Sinds 1992 staat het in de Ontmoetingskerk.

Het orgel werd in 1965 gemaakt, in een tijd waarin de orgelbouw afstand nam van de orgelbouwstijl van de 19e en begin 20e eeuw. Kenmerkend voor die tijd zijn: een frisse, heldere klank en allerlei innovaties. Bij dit orgel vinden we o.m een waaiervormige mechaniek en tongwerken met kunststof onderdelen. De heldere klank is ook duidelijk herkenbaar. Het is een bescheiden orgel met de volgende registers:

  • Ondermanuaal: Roerfluit 4, Octaaf 2 en Vox humana 8
  • Bovenmanuaal: Holpijp 8, Prestant 4 en Mixtuur 2-3st
  • Pedaal: Quintadeen 4 en Sordun 16
  • Er zijn drie koppelingen: een manuaalkoppel en twee pedaalkoppels