Muzikale Vesper in de Protestantse kerk in Eersel


  • Locatie
    Protestantse kerk Eersel
    Markt 38, 5521 AN Eersel

  • Datum
    zondag 26 maart 2023, 19:00 – 20:30 uur

Op 26 maart zingt het Sonnenberg Kleinkoor een Vesper in de Protestantse kerk in Eersel

Aanvang 19.00 uur

Voorganger: ds. Matthijs de Vries

Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

U hoort werken van o.a. Palestrina, Purcell, Boyce , allemaal 4- en 5-stemmige ‘oude muziek’ en het prachtige ‘Ubi Caritas’ van de hedendaagse componist Gjeilo.

Een vesper is een avondgebed waarin ook zeker de gemeente een stem heeft. Dus er wordt niet alleen geluisterd, maar ook samen gezongen, gebeden en doorgaans kort gesproken naar aanleiding van een bijbeltekst.

Het Sonnenberg Kleinkoor bestaat sinds 1992. Het is opgericht door enkele oudleden van de Sweelinck Cantorij, de vaste cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam, aangevuld met zingende vrienden en collega’s. In de loop der jaren is de samenstelling van het koor wel wat veranderd, maar een deel van de ‘oude kern’ is nog steeds aanwezig, waaronder Marie-Jantien Kreeft, de huidige predikant van Valkenswaard.

Aanvankelijk was het vooral een gezelligheidskoor, maar na een paar semi-formele optredens bij huwelijksfeesten van enkele leden werd besloten om ook uitvoeringen te geven. En dat is nu al meer dan 20 jaar een mooie en gewaardeerde traditie.

Omdat het koor bestaat uit een hoog gehalte aan dominees zingt het vaak in het kader van een kerkdienst, bijvoorbeeld in een vesper in de Lijdenstijd, zoals nu, of in een Cantatedienst. Maar het geeft ook regelmatig concertjes.

Het koor repeteert ongeveer 6 keer per jaar, op zondagmiddag, in Ouderkerk a/d Amstel, met om de muziek heen veel taart, wijn en gezelligheid. Zeker dit laatste weegt ruim op tegen de flinke reisafstanden voor sommige leden ( van Enkhuizen tot Eersel!) en heeft waarschijnlijk een belangrijk aandeel gehad in de continuïteit van dit kleine koor!

Het Sonnenberg Kleinkoor was eerder met vespers in Eersel, Bladel en Valkenswaard, met een concert in de Beeldentuin in Duizel en verheugt zich op een nieuw bezoek aan de Kempen. We hopen u ook.

Graag tot ziens op 26 maart!

Marie-Jantien Kreeft en Matthijs de Vries

Muzikale Vesper in de Protestantse kerk in Eersel